direct naar inhoud van 4.2 Geluidhinder
Plan: Projectbesluit Eilandweg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0852.PBKBReilandweg010-va01

4.2 Geluidhinder

Ten aanzien van de geluidhinder is de Wet geluidhinder van kracht. Doel van deze wet is het terugdringen van hinder als gevolg van geluid en het voorkomen van een toename van geluidhinder in de toekomst. De Wet geluidhinder kent drie geluidsbronnen: wegverkeer, spoorweg- en industrielawaai.

Wegverkeerslawaai

De Wet geluidhinder (Wgh) verplicht ertoe om bij de vaststelling van een projectbesluit dat betrekking heeft op gronden binnen een geluidzone ter zake van de geluidsbelasting van de gevel van geprojecteerde geluidsgevoelige bestemmingen (zoals woningen) de grenswaarden uit de Wgh in acht te nemen. In het kader van de Wet geluidhinder bevinden zich langs alle wegen geluidszones. De breedte van de zone is afhankelijk van het aantal rijstroken en van de ligging van de weg in binnen- of buitenstedelijk gebied. In een aantal gevallen is het niet nodig akoestisch onderzoek uit te voeren, zoals voor 30 km/uur-gebieden en woonerven. Toch moeten Gemeenten rekening houden met het geluid van dergelijke wegen in het kader van “goede ruimtelijke ordening”.

Bij het projecteren van nieuwbouw met woonmogelijkheden is sprake van een nieuwe situatie in de zin van de Wet geluidhinder. Voor woningen geldt een voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Tot 48 dB kan nieuwbouw plaatsvinden zonder ontheffing. Bij een hogere geluidsbelasting dienen maatregelen aan de bron (asfalt), overdracht (scherm) of ontvanger (gevelisolatie) onderzocht te worden.

In 2006 zijn de verkeerskundige consequenties van locatie Eilandweg in beeld gebracht. Een jaar later is het verkennend akoestisch onderzoek geactualiseerd. Deze actualisatie was nodig omdat de Wet geluidhinder per 1 januari 2007 is vernieuwd. In laatstgenoemd onderzoek is geconcludeerd dat de realisatie van nieuwbouwwoningen op de beoogde locatie niet zonder meer mogelijk was. Zonder het treffen van (geluidreducerende) maatregelen zal de geluidbelasting op de gevels van de nieuwe woningen hoger uitvallen dan de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder.

Nu de verkaveling voor de nieuwbouwlocatie gereed is, heeft de Gemeente Waterland Goudappel Coffeng BV opdracht verleend om dit plan nogmaals te toetsen aan de Wet geluidhinder. Het onderzoek “Akoestisch onderzoek nieuwbouwlocatie Eilandweg Wegverkeerslawaai N247” van 26 augustus 2009 is in de bijlage opgenomen.

Uit het rapport kan worden geconcludeerd:

  • Dat het huidige plan voor locatie Eilandweg niet zonder meer kan worden gerealiseerd.
  • Zonder aanvullende geluidreducerende maatregelen voldoet de geluidbelasting op de gevel van de meeste woningen niet aan de voorkeursgrenswaarde van de Wet geluidhinder (Wgh), zijnde 48 dB.
  • Indien stil asfalt op de N247 aangebracht wordt, blijven er nog steeds een aantal woningen over waar de geluidbelasting niet voldoet aan de voorkeursgrenswaarde. Het alleen toepassen van stil asfalt biedt dus onvoldoende handvaten om het beoogde ontwerp van locatie Eilandweg ongewijzigd te realiseren.
  • Wordt niet voorzien in stil asfalt, maar in een geluidsscherm langs de N247, dan voldoet de geluidbelasting op alle woningen aan de voorkeursgrenswaarde. Wel moet beseft worden dat hiervoor een vrij hoog scherm nodig is. Dat dit landschappelijk moeilijk inpasbaar is, spreekt voor zich.
  • Blijven stil asfalt en een geluidscherm achterwege, dan hebben B&W de mogelijkheid om ontheffing voor een hogere grenswaarde (in dit geval maximaal 63 dB) te verlenen.
  • Op 18 maart 2008 hebben B&W besloten om hogere grenswaarden toe te staan. Afhankelijk van de locatie geldt een hogere grenswaarde van 55 of 60 dB. Uit voorliggend onderzoek is gebleken dat voor 42 van de 47 geprojecteerde woningen een hogere grenswaarde van toepassing is, die past binnen het door B&W genomen hogere grenswaardenbesluit. Dit betekent dat het bouwplan gerealiseerd kan worden. Wel dient de ontwerper/bouwer ervoor te zorgen dat conform het Bouwbesluit isolatiemateriaal wordt toegepast, waardoor de binnenwaarde maximaal 33 dB bedraagt.

Spoorweglawaai

Spoorwegen kennen net als wegen een zone van rechtswege. Binnen deze zone moet onderzoek gedaan worden naar de geluidsbelasting als daar woningen (en andere geluidsgevoelige gebouwen) worden geprojecteerd. Voor het plangebied is het aspect spoorweglawaai niet relevant.

Industrielawaai

Het plangebied is niet in een geluidszone van industrie gelegen.