direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Projectbesluit Eilandweg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0852.PBKBReilandweg010-va01

2.2 Provinciaal beleid

Structuurvisie 2040: Duurzaam met ruimte

In oktober 2009 heeft de ontwerp structuurvisie 2040 ter inzage gelegen. Op 21 juni 2010 is de Structuurvisie 2040 met bijbehorende verordening vastgesteld.

De Provincie Noord-Holland zet de komende dertig jaar in op compacte, hoogwaardige en bereikbare steden omringd door aantrekkelijk recreatief groen. Bij ruimtelijke ontwikkelingen dient rekening gehouden te worden met de ruimtelijke kwaliteit, duurzaam ruimtegebruik en klimaatbestendigheid.

De Provincie wil steden optimaal benutten, landschappen open houden en ruimte bieden aan economie en woningbouw. Zij streeft naar verdere stedelijke verdichting en helpt Gemeenten bij het optimaliseren van het gebruik van bestaand bebouwd gebied. Vooral daar waar het gaat om stationsomgevingen voor bus en trein, bedrijventerreinen, ondergronds bouwen en hoogbouw. In relatie tot deze verstedelijking streeft zij naar intensieve recreatiegebieden dicht bij de steden en extensieve recreatie daarbuiten. Tevens wordt er gestreefd naar meer samenhang in de totale recreatieve structuur. De opgave is om het landschap beleefbaar te maken.

In de kop van Noord-Holland wordt ingezet op het opwekken van duurzame energie. Daarmee draagt de Provincie bij aan de noodzaak van alternatieve energievoorzieningen. Tot 2030 worden in het noorden van de Provincie 35.000 woningen bijgebouwd.

In het zuiden van de Provincie is veel aandacht voor de extra woningbouwopgave, de internationale concurrentiepositie en de leefbaarheid en bereikbaarheid van de metropoolregio Amsterdam. In goed overleg met de Gemeente Amsterdam zal worden onderzocht op welke wijze het Noordzeekanaalgebied nog beter benut kan worden.

Om andere ontwikkelingen mogelijk te maken en waardevolle open landschappen te behouden zullen veel woningbouwlocaties een meer binnenstedelijk karakter krijgen. Woningbouw moet zowel binnen als buiten Bestaand Bebouwd Gebied bijdragen aan een verhoging van de ruimtelijke kwaliteit. Binnen het Bestaand Bebouwd Gebied bevordert de Provincie Noord-Holland zoveel mogelijk de intensivering en bundeling van stedelijkheid.

Het plangebied ligt binnen het Bestaand Bebouwd Gebied van de Structuurvisie. De woningbouwontwikkeling voldoet aan de uitgangspunten van het provinciaal beleid voor het zuiden van de provincie. Uit het beeldkwaliteitplan blijkt hoe de ruimtelijke kwaliteit kan worden verhoogd. Op basis van het toetsingskader beeldkwaliteit zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden ontwikkeld. Het beeldkwaliteitplan en de stedenbouwkundige randvoorwaarden vormen de basis van het huidige bouwplan voor de woningbouwlocatie.


Nationaal Landschap Laag Holland

Voorts ligt het plangebied in het Nationaal Landschap Laag Holland. Het rijk heeft de provincies gevraagd hierop regie te voeren volgens het principe “behoud door ontwikkeling”. In de Structuurvisie Noord-Holland 2040 staat dat de provincie regie voert over het behoud, duurzaam beheer en waar mogelijk versterking van de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kernkwaliteiten van dit gebied.

De kernkwaliteiten van het Nationaal Landschap Laag Holland zijn:

  • Het behoud en de ontwikkeling van de openheid van het landschap;
  • Het behoud van de rijkdom aan weide- en moerasvogels;
  • Het behoud van het oude geometrische inrichtingspartroon in de droogmakerijen;
  • Het behoud van het veenpakket;
  • Het behoud van de middeleeuwse strokenverkavelingen en de historische watergangen in het veenweide gebied;
  • Het behoud van een groot aantal archeologische locaties;
  • Het behoud en de ontwikkeling van karakteristieke dijk- en lintdorpen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0852.PBKBReilandweg010-va01_0005.jpg"

Kaart 3 Structuurvisie: Begrenzing Nationale en metropolitane landschappen

Om deze kernkwaliteiten te kunnen behouden en ontwikkelen, voert de Provincie regie op de volgende doelen:

  • a. Het behoud en de ontwikkeling van de landbouw als economische drager van het open landschap;
  • b. Het verkrijgen van een robuust watersysteem met een goede waterkwaliteit;
  • c. Het bevorderen van de toegankelijkheid van het gebied voor recreatie en toerisme;
  • d. Een op de burger gerichte communicatie over het Nationaal Landschap.

Het plangebied ligt in het Nationaal Landschap Laag Holland. Uit het beeldkwaliteitplan blijkt dat rekening is gehouden met het waardevolle veenweidenlandschap. Op basis van het toetsingskader beeldkwaliteit zijn stedenbouwkundige randvoorwaarden ontwikkeld. Het beeldkwaliteitplan en de stedenbouwkundige randvoorwaarden vormen de basis van het huidige bouwplan voor de woningbouwlocatie.

Cultuurhistorie en Archeologie

Cultuurhistorie

De Provincie Noord-Holland zorgt voor behoud van het Noord-Hollandse landschap door verder ontwikkeling van de kwaliteit en diversiteit ervan.

De Provincie wil de (cultuur)landschappen optimaal gebruiken door hun kenmerken te koesteren en te benutten bij nieuwe ontwikkelingen. De Provincie zorgt dat ontwikkelingen buiten bestaand gebied tot stand komen, plaatsvinden op bais van de karkateristieke eigenschappen, het zogenaamde Landschaps-DNA van de verschillende landschappen.

Het projectgebied ligt binnen Bestaand Bebouwd Gebied in het Veenpolderlandschap. Voor dit gebied is het waterrijke en onregelmatige veenlandschap, met haar langgerekte bebouwingslinten kenmerkend. De structuren van de karakteristieke lint- en dijkdorpen met historische bebouwing moeten behouden blijven.

In de cultuurnota “Cultuur op de kaart “ 2009-2012 wordt aangegeven op welke wijze de Provincie voor de periode 2009-2012 bewoners en bezoekers bewust wil maken van het Noord-Hollandse verleden, hen meer wil laten deelnemen aan het culturele aanbod en hoe zij een mooier Noord-Holland voor wonen, werken en recreëren willen bieden.

Archeologie

Conform de CHW-kaart NH heeft de locatie Eilandweg een zeer hoge historisch geografische waarden. De Onregelmatige opstrekkende strokenverkavelingen stammend uit de 10e en 11e eeuw zijn zeer kenmerkend voor 'vroege', in lokaal verband georganiseerde veenontginningen die in Waterland en de Zaanstreek veel voorkomen. De strokenverkavelingen moeten behouden en versterkt worden.

Conclusie

In hoofdstuk 4 wordt inzichtelijk gemaakt welke effecten de nieuwe bebouwing heeft op de cultuurhistorische en archeologische waarden.

Waterplan 2010 -2015

Het Provinciaal Waterplan 2010-2015 beschrijft de kaders voor waterbeheer in Noord-Holland. Binnen deze kaders nemen hoogheemraadschappen, waterleidingbedrijven en gemeenten maatregelen om inwoners te beschermen tegen wateroverlast, de kwaliteit van het water te verbeteren en te zorgen voor voldoende wateraan- en afvoer.

Het Waterplan heeft het motto 'Beschermen, benutten, beleven en beheren'. Provinciale Staten hebben het plan 16 november 2009 vastgesteld.

Op basis van het waterplan geven waterschappen bij ruimtelijke ontwikkelingen een wateradvies aan de gemeenten over de effecten op het water (de watertoets). Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft advies gegeven. De uitkomsten van dit advies zijn verwerkt in hoofdstuk 4.