direct naar inhoud van 4.4 Bodemsituatie
Plan: Projectbesluit Eilandweg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0852.PBKBReilandweg010-va01

4.4 Bodemsituatie

In het kader van de onderzoeksplicht dient onder andere de bodemgesteldheid in het plangebied in kaart gebracht te worden. Onderzocht moet worden of de bodem verontreinigd is en wat voor gevolgen dit (eventueel) heeft voor de uitvoerbaarheid van het plan. Een nieuwe bestemming mag pas worden opgenomen als is aangetoond dat de bodem geschikt is voor de nieuwe of aangepaste bestemming. Daarbij is wettelijk bepaald dat een bouwvergunningplichtig bouwwerk niet mag worden gebouwd op een zodanig verontreinigd terrein, dat schade of gevaar is te verwachten voor de gezondheid van de gebruikers en het milieu. Ook voor het verkrijgen van een bouwvergunning is het dan ook noodzakelijk dat de kwaliteit van de bodem wordt vastgelegd.

In het plangebied aan de Eilandweg is door GEOMECHANICA BV in april 2004 een verkennend bodemonderzoek verricht. Het onderzoek is in de bijlage opgenomen. Hieronder zijn de resultaten van het bodemonderzoek samengevat.

  • De bodem ter plaatse bestaat in het algemeen vanaf het maaiveld tot 0,3 a 0,5m-mv uit klei met daaronder tot de maximale boordiepte van ongeveer 2,0m –mv veen. Zeer plaatselijk is tot 0,9m –mv klei aangetroffen gevolgd door veen. Tijdens het uitvoeren van de veldwerkzaamheden bevond de grondwaterspiegel zich op ongeveer 0,5 m –mv.
  • In het geboorde materiaal zijn geen waarnemingen gedaan die duiden op de aanwezigheid van bodemverontreiniging.
  • In de kleiige bovengrond op het westelijk deel van het terrein is een matig verhoogd gehalte aan lood gemeten. De gehalten aan overige onderzochte stoffen zijn lager dan de betreffende streefwaarden of de detectiegrenzen. In de overige grondmonsters zijn geen verhoogde gehalten aan onderzochte stoffen gemeten.
  • Het grondwater bevat in het algemeen licht verhoogde gehalten aan zink en/of chroom. De gehalten aan overige onderzochte stoffen zijn lager dan de betreffende streefwaarden of de detectiegrenzen.

Uit de resultaten van het onderzoek kan worden geconcludeerd dat de bovengrond op het westelijk deel van het terrein een matig verhoogd gehalte aan lood bevat. Het gemeten gehalte aan lood overschrijdt de tussenwaarde licht. In de overige grondmonsters en in het grondwater zijn verder geen noemenswaardig verhoogde gehalten aan onderzochte stoffen gemeten.

In het plangebied aan de Eilandweg is eveneens door HB advies op 19 augustus 2009 een gecombineerd verkennend (water)bodem en asbestonderzoek verricht. Het onderzoek is in de bijlage opgenomen.