direct naar inhoud van 4.7 Cultuurhistorie / archeologie
Plan: Projectbesluit Eilandweg
Status: vastgesteld
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0852.PBKBReilandweg010-va01

4.7 Cultuurhistorie / archeologie

Cultuurhistorie

In de Provincie Noord-Holland is in 2002 als indicatief toetsingskader de Cultuurhistorische Waardenkaart (CHW-kaart NH) opgesteld. De kaart bevat naast archeologische informatie, ook een historisch geografische en een historisch stedenbouwkundige kaartlaag. De waardering van de cultuurhistorische elementen is op drie niveaus, 'van zeer hoge waarde', 'van hoge waarde' en 'van waarde'. De waardering geldt als richtlijn voor verdere planvorming.

Conform de CHW-kaart NH heeft het plangebied een zeer hoge historisch geografische waarden. De Onregelmatige opstrekkende strokenverkavelingen stammend uit de 10e en 11e eeuw zijn zeer kenmerkend voor 'vroege', in lokaal verband georganiseerde veenontginningen die in Waterland en de Zaanstreek veel voorkomen. In het plangebied en het nabij gelegen agrarische landschap is het verkavelingpatroon nog goed herkenbaar.

De Stedenbouwkundige randvoorwaarden en het beeldkwaliteitsplan Gemeente Waterland, locatie Eilandweg van augustus 2008 zijn uitgegaan van de cultuurhistorische waarden van het landschap. De ontwikkeling van het plangebied is gebaseerd op deze randvoorwaarden.

Archeologie

Op 1 september 2007 is de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz) in werking getreden. Deze wet wijzigt de Monumentenwet 1988 en geeft onder meer uitvoering aan het (Europese) Verdrag van Malta uit 1992. Belangrijkste uitgangspunten van dit verdrag zijn het zorgdragen voor het behoud en de bescherming van archeologische waarden en het principe dat de verstoorder van het bodemarchief de kosten betaalt van noodzakelijk archeologisch onderzoek. Voor de ruimtelijke ordening is het van belang dat de Wamz uitgaat van de koppeling van archeologische waarden aan de ruimtelijke ordening. Voor het projectbesluit betekent dit dat de verplichting is neergelegd om bij de vaststelling van projectbesluiten rekening te houden met in de grond aanwezige, dan wel te verwachten, archeologische waarden.

In verband met de voorgenomen bouwwerkzaamheden heeft ADC ArcheoProjecten in juni 2009 een bureauonderzoek en een inventariserend archeologisch veldonderzoek uitgevoerd in het plangebied. Dit onderzoek is opgenomen in de bijlage . De conclusie en aanbeveling van het rapport worden hieronder aangegeven.

  • In het plangebied is een onverstoorde bodem aanwezig. Onder de afdekkende kleilaag bevindt zich een veenpakket, waarvan de bovenste decimeters veraard zijn, dan wel geleidelijk overgaat in humeuze klei.
  • In het plangebied zijn geen archeologische waarden aanwezig. Er komen in het plangebied fragmenten van baksteen, houtskool, aardewerk voor. Het vondstmateriaal betreft echter op het land gebracht materiaal en duidt niet op een vindplaats.
  • ADC ArcheoProjecten adviseert om het terrein vrij te geven voor de voorgenomen ontwikkeling. Het is echter niet volledig uit te sluiten dat binnen het onderzochte gebied toch nog archeologische resten voorkomen. Het verdient daarom aanbeveling om de uitvoerder van het grondwerk te wijzen op de plicht archeologische vondsten te melden bij het bevoegde gezag, zoals aangegeven in de Monumentenwet.